Kwekerij Jaap Duijs

'Kwekerij Jaap Duijs' is een kleine kwekerij in Otterlo bij een kruising van twee zandwegen, de Mosselseweg en de Haarweg. De Veluwse zandgrond op de kwekerij is van nature droog en arm. Elk jaar wordt de grond met organisch materiaal verrijkt. Dit wordt gedaan om het humusgehalte en daarmee de vruchtbaarheid en het vochthoudend vermogen van de grond te verhogen. Aan de esgronden vlakbij het dorp zijn de effekten na ruim 1000 jaar bemesten met schapenmest en plaggen van de grond goed te zien. Langzaam aan zijn ook op land van de kwekerij de eerste voorzichtige resultaten zichtbaar. De planten groeien en bloeien elk jaar beter.

Er wordt gekweekt in de volle grond en in potten. Vanaf januari tot en met december worden de planten vooral bloeiend "op de pot" verkocht, d.w.z. de bollen, knollen en wortelstokken worden opgepot, gaan groeien en als de bloem zichtbaar is worden ze verkocht. Daarnaast zijn er volop bloembollen voor verwildering, die verpakt in zakjes worden aangeboden. Ook zijn er snijbloemen van de seizoenen, bosjes in emmers, maar ook verwerkt in verrassende en originele boeketten. 

Er is een grote verzameling kuipplanten, waaronder Rhodoxis, Hypoxis, Rhodohypoxis, Agapanthus, Crinum, Nerine, Tulbahgia, Dahlia, Crocosmia en vele andere Zuid-Afrikaanse en mediterrane bloembollen.

De collectie vaste planten, varens en grassen breidt zich gestaag uit. De kwekerij kiest voor goed bewortelde vaste planten in grotere potten.

Op de kwekerij worden daarnaast ook bloembollen veredeld d.w.z. via kruising en selectie wordt ieder jaar gezocht naar planten met betere eigenschappen. Met de tijd is het veredelen bij een aantal Zuid Afrikaanse bollen goed gelukt. Vooral bij de Hypoxidaceae (sterretjes) en Tulbaghia worden er elk jaar uit de zaailingen veel nieuwe planten met bijzondere bloemen gevonden. In verschillende landen worden deze nieuwe cultivars al aangeboden. Rhodoxis Fairy Kisses is een hele mooie nieuwe plant van Kwekerij Jaap Duijs. 

'

Wij zijn liefhebbers van planten en bloemen. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

.

Het motto van deze rustige en natuurlijke kwekerij is:   

.

'Kweekt met de seizoenen mee'

.

 

 'Dag van de sterretjes (2011)'

 

............................................................................................................................................................................

 

 

.

- 2011  Bianca, Irene, Ria en Sonja -   

.

.

 

 

- onze erfhond, een boerenfox  van 15 jaar -

 

.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Een foto van vroeger

 

Station Bovenkarspel  (1924)  -  Groetenveiling  'De Tuinbouw'

Schuiten met sluitkool en bloemkool in het blad.

 

.

.................................................................................................................................................................................

.

 

 

- Jaap Duijs -