Rhodoxis planten zijn ontstaan uit kruisingen tussen Rhodoxis en Hypoxis.

.

Rhodohypoxis   x   Hypoxis      =   Rhodoxis           

        roodsterretje        X     geelsterretje      =      rapsterretje

 .

         

We hebben al een mooie verzameling. ( Rhodoxis for sale ) 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 
20.  Rhodoxis Aaltje 21.  Rhodoxis Abigail 22. Rhodoxis Anna Maria 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
23. Rhodoxis Anne Crock 24. Rhodoxis Aurora 25. Rhodoxis Aya San   

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 
26.  Rhodoxis Mrs. Betsy 27.  Rhodoxis Bloodstone 28.  Rhodoxis Bianca  

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
29.  Rhodoxis Cerise 30.  Rhodoxis Evelien  31.  Rhodoxis FairyTale  
         
         

 

 

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 
32.  Rhodoxis Fanny 33.  Rhodoxis First White  34.  Rhodoxis Grietje  

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 
         
35.  Rhodoxis Hebron Farm Pink  36.  Rhodoxis Hebron Farm Red Eye 37.  Rhodoxis hybrida    
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
38.  x Rhodoxis Hendrika 39. Rhodoxis Irene 40.  Rhodoxis Jenny  

 

 

 rapsterretje

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

   
41.  Rhodoxis Little Pink Pet 42.   Rhodoxis Maartje 43.  Rhodoxis Otterlo Ruby 

 
         
         

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 
44.  Rhodoxis Pink Stars 45.  Rhodoxis Ria  46.  Rhodoxis Ruby Giant    
         

 

 

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 

 

 

   
         
47.   Rhodoxis Sandra 48.   Rhodoxis Sandy 49.   Rhodoxis Sarah  
         
         
         

 

 

 

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

 

 

 

   
         
50.  Rhodoxis Semi Plena 51.  Rhodoxis Sonja 52.  Rhodoxis Sue
         
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 rapsterretje

   
         
 53.   Rhodoxis Trijntje  54.  Rhodoxis White Knight   55.  Rhodoxis White Stars    
         
         

 

Informatie over Rhodoxis, Rhodohypoxis en Hypoxis.

 -  Rapsterretjes (Latijnse naam 'Rhodoxis') zijn ontstaan uit kruisingen van de al langer bekende roodsterretjes (Rhodohypoxis) en de verwante maar minder bekende geelsterretjes (Hypoxis). Het zijn planten met bolletjes ('rootstocks'), die 's winters in de eigen pot binnen (droog), vorstvrij en muizenvrij(!) bewaard worden. Vanaf begin maart kunnen de bolletjes verpot worden in een twee maal zo grote pot en/of verdeeld worden over meerdere potten. Vanaf eind april zorgen de bolletjes dan weer voor een nieuwe groei en bloei. Voor de sterretjes is het belangrijk dat er tijdens de bloei voldoende water en voeding wordt gegeven en dat de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Bij een goede verzorging bloeien de planten maanden achtereen. De bolletjes van de rapsterretjes kunnen zich met gemak ieder jaar verdubbelen. 

 -  Roodsterretjes (Rhodohypoxis) groeien van nature in Zuidelijk Afrika op hoogten van 1000m tot 2300m Ze komen voor in beekdalen met een rotsachtige ondergrond. In Nederland zijn roodsterretjes al meer dan 25 jaar op kwekerijen, bloeiend op pot, verkrijgbaar. De planten hebben kleine grasachtige bladeren en de bloemstelen zijn  5 tot 15 cm lang. Ze bloeien met sterachtige bloemen in vele kleuren tussen wit en rood(paars). De bloemblaadjes liggen in het midden van de bloem zo dicht op elkaar dat het lijkt of de bloem gesloten is (closed eye). Bloemorganen zoals meeldraden, stamper en vruchtbeginsel zijn dus verborgen in de bloem. Weer of geen weer, de roodsterretjes staan in mei, juni en juli met heldere kleuren te bloeien.

De bloei op de pot begint enkele weken nadat het blad begint te groeien. Bij enkele cultivars zijn de bloemen zelfs al eerder te zien dan de grasachtige bladeren. Bij andere cultivars komen de bladeren en bloemen tegelijk boven de grond. Roodsterretjes bloeien door tot in juli en/of begin augustus. Ook ná de bloei moet men de planten tot begin oktober als kuipplanten verzorgen, zodat de bolletjes voldoende reserves hebben om het jaar erop weer uitbundig te bloeien.

Rhodohypoxis heeft tijdens de bloei en groei verzorging nodig: o.a. genoeg water tijdens de bloei, de oude bloemen met bloemstengel en al verwijderen, regelmatig bemesten enz. Voor de groei en bloei is ook minimaal 4-5 uur zon op de bladeren noodzakelijk. De bolletjes van de sterretjes vermeerderen zich gemakkelijk. Een klein potje in maart kan aan het eind van de zomer al uitgegroeid zijn tot een flinke pot vol.

 -  Geelsterretjes (Hypoxis) hebben een veel groter verspreidingsgebied dan de roodsterretjes. Behalve in een groot deel van Afrika groeien er ook een aantal in (Mediterane) delen van Azie, Australie en Amerika. Ze groeien voornamelijk (solitair) in grasvelden en vol in de zon. De bloemen van geelsterretjes zijn bijna allemaal geel. Geelsterretjes gaan alleen bij mooi weer open, d.w.z. de bloemblaadjes openen zich. Dit in tegenstelling tot de roodsterretjes waar de bloemen onafhankelijk van het weer altijd open staan. In de bloemen van de geelsterretjes zijn de bloemorganen goed zichtbaar. De bloei van geelsterretjes is door de lengte van de bloemstengels veel losser. Een ander kenmerk van de geelsterretjes is dat er meer bloemen per bloemsteel zijn. Iedere bloem op zich bloeit niet zo lang als die van de roodsterretjes, maar de planten geven door het seizoen heen veel meer bloemen doordat ze langer doorbloeien vaak tot in oktober. Bovendien zijn geelsterretjes grotere planten en er is veel meer variatie in het blad en de opbouw van de planten. De species van geelsterretjes zijn nog ongecultiveerde (onveredelde) planten. 

 

De bolletjes (rootstocks) van geelsterretje en rapsterretje.

geelsterretje  rapsterretje 

 

Van de meer dan 90 Hypoxis (geelsterretjes) species zijn er slechts een paar verkrijgbaar bij een beperkt aantal kwekerijen. Met de nodige kruisingen en selectie op bloemkleur en plantvorm zullen er over een aantal jaren ook bij Hypoxis een aantal cultivars worden aangeboden. Deze planten zullen compacter groeien en rijker bloeien en dus een hogere sierwaarde hebben dan de species.

De variatie in de vorm van de bolletjes van de geelsterretjes is groot. Sommige species hebben veel kleine bolletjes, die zich redelijk vermeerderen. Anderen hebben maar één bol en deze deelt zich nooit zoals o.a. Hypoxis hemerocallidae. Er zijn ook geelsterretjes die aan de bovenkant van die ene bol na 15 jaar tot wel een 25 kleinere scheuten kunnen vormen zoals bij Hypoxis setosa. Pas na jaren kunnen deze scheuten van de bol worden los gescheurd.

 

 

 

 

 Hypoxis angustifolium

 Hypoxis hemerocallidae

   
 geelsterretje

 

 

geelsterretje 

 

 Hypoxis hirsuta

 Hypoxis hygrometrica

 

 

Hypoxis setosa 

 

 

Rhodoxis.

-  In zuidelijk Afrika zijn gebieden waar roodsterretjes en geelsterretjes vlak bij elkaar groeien. Genetisch zijn ze verwant (bij de eerste beschrijving heette Rhodohypoxis baurii een tijd lang Hypoxis baurii). Er is een minieme kans dat er natuurlijke kruisingen ontstaan. Deze eerste kruisingen zijn o.a. verzameld door de mensen van Hebron Farm en vervolgens naar Europa verzonden. De naam 'Hebron Farm' is en wordt nog steeds gebruikt door Engelse kwekers bij nieuwe  Rhodoxis cultivars.

-  In Engeland hebben verschillende kwekers de afgelopen 20-25 jaar nieuwe  Rhodoxis cultivars gewonnen. Rhodoxis (intergeneric hybrids) hebben bloemen die fertiel zijn, d.w.z. dat er in de bloem zaad groeit en dat hieruit nieuwe planten kunnen groeien. Dit is belangrijk om andere genetische eigenschappen zoals bloemkleur en plantvorm erin te kunnen kruisen. Wij zijn op zoek naar zoveel mogelijk variatie in de zaailingen. Belangrijk daarbij is de mogelijkheid om Rhodoxis planten onderling te kruisen. Daarnaast is terugkruisen met Rhodohypoxis en ook terugkruisen met Hypoxis mogelijk. De variatie, verkregen uit al deze kruisingen, is zo groot dat we nog ieder jaar verrast worden. De mogelijkheden om méér kleur, nieuwe bloemvormen en een grotere variatie van de planten te verkrijgen zijn nog lang niet allemaal bekend.

Wij hebben nu al meer dan 20 jaar met Rhodoxis planten gekruist en geselekteerd. Hierbij is het gelukt om planten te kweken waarbij de sierwaarde van het roodsterretje en de lossere en langere bloeitijd van het geelsterretje gecombineerd worden. Deze zaailingen bloeien al in geheel Europa.

 -  Rapsterretjes (Rhodoxis) zijn gemakkelijk te herkennen aan het oogje in de bloem d.w.z. dat de meeldraden en andere bloemorganen zichtbaar zijn in een kuiltje in het midden van de bloem. De vorm van de bloem ligt ergens tussen die van roodsterretjes en geelsterretjes in. De bloemvorm is afhankelijk van de kruising. De geselecteerde Rhodoxis bloeien langer met (vaak ook) meer bloemen per bloemsteel. Een aantal van deze zaailingen bloeit net als een aantal van de geelsterretjes door tot in de herfst.

 - Met voldoende verzorging bloeien de rapsterretjes lang door. De planten krijgen vanaf half mei tot half augustus iedere twee weken een lichte kuipplanten bemesting. De uitgebloeide bloemen worden met bloemstengel en al verwijderd. De potten met Rhodoxis groeien net als geelsterretjes het beste vol in de zon. Alleen bij warm weer hebben de potten midden op de dag wat schaduw nodig. Daarbij is tijdens de bloei voldoende water belangrijk. De meeste rapsterretjes groeien bij ons standaard in ronde 1,5 liter potten met eronder een schaal om goed water te kunnen geven. De Rhodoxis planten worden over het algemeen groter dan de planten van Rhodohypoxis.

-  De naam rapsterretje hebben wij aan deze plantengroep gegeven omdat deze kruisingen vanuit zaad sneller groeien en bloeien dan de roodsterretjes en/of geelsterretjes. Binnen een jaar na zaaien hebben de eerste zaailingen van de rapsterretjes al bloemen. Ook is de groeikracht van de bollen groter dan die van de roodsterretjes. Er zijn jaren dat de snelste cultivars van Rhodoxis in juli de pot al vol hebben. Op dat moment is het overplanten in een grotere pot het beste voor een goede doorgroei.

Alle 'Sterretjes' kunnen het beste als kuipplanten worden verzorgd. 

.

-   Rhodoxis-zaailingen: 

    met variatie in bloemgrootte, bloemkleur en vorm van de bloemblaadjes.          


 

rapsterretje

 

  rapsterretje
Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing   Rhodoxis zaailing 

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

 

Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing     Rhodoxis zaailing  Semi Plena

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

 

 

 

 

rapsterretje

Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing   Rhodoxis zaailing

 

 

 

 

   


 

 

 

rapsterretje

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing   Rhodoxis zaailing

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

rapsterretje

 

rapsterretje

 

 

rapsterretje

 

     
Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing   Rhodoxis zaailing
       
       

 

 

rapsterretje

 

 

rapsterretje

 

 

 

rapsterretje

Rhodoxis zaailing Rhodoxis zaailing   Rhodoxis zaailing
       
       

 

 

 

rapsterretje

 

 

 roodsterretje

 

 

 

 rapsterretje

Rhodoxis Maartje Rhodohypoxis zaailing   Rhodoxis zaailing met bont blad