Rhodoxis

Veredeling van de Sterretjes.

Al meer dan vijfentwintig jaar houden we ons bezig met de veredeling van Hypoxidaceae, een plantenfamilie met verdikte wortelstokken uit zuidelijk Afrika. Uit kruisingen van Hypoxis (geelsterretje) en Rhodohypoxis (roodsterretje) is de Rhodoxis (rapsterretje) ontstaan, te herkennen aan de zichtbare meeldraden en stamper in het midden van de bloem. Dit is een nieuwe plantengroep met kenmerken van beide oudersoorten, waarbij vooral de langere bloei positief opvalt. Ook heeft Rhodoxis meer variatie in de bloem en plant dan Hypoxis en Rhodohypoxis. Rhodoxis kan worden teruggekruist met zowel Hypoxis als Rhodohypoxis. Kruisingen tussen Rhodoxis onderling zijn meestal goed mogelijk. Uit de zaailingen zijn in de loop van de jaren een groot aantal nieuwe planten geselecteerd. In de lijst hieronder staan al meer dan 50 cultivars.  We hebben dan ook waarschijnlijk de grootste verzameling Rhodoxis cultivars. Nog elk jaar blijven er zaailingen in bloei komen die ons verrassen, zo hebben we na 25 jaar kruisen en selecteren nu voor het eerst een Rhodoxis zaailing met gele bloemblaadjes! Dat geeft weer extra energie om door te gaan.

Op de jaarlijkse ‘Dag van de Sterretjes’ in juni wordt onze grote collectie Rhodoxis cultivars getoond, alsmede veelbelovende nieuwe zaailingen. Tevens bloeit dan onze Hypoxis collectie, terwijl we een beperkt aantal Rhodohypoxis species en Rhodohypoxis cultivars kunnen laten zien.

Sterretjes worden in het voorjaar opgepot (maart/april) en gaan groeien als de dagen langer worden en de temperatuur stijgt. Eind april komt het blad te voorschijn. De eerste bloemknoppen zijn eind mei zichtbaar. Door elke week vanaf februari tot en met juni op te potten hebben we bloei vanaf eind mei tot in oktober.

Sterretjes worden tot nu toe voornamelijk gebruikt als bloeiende kuipplant. Ook worden ze steeds meer in rotstuinen of op een zonnige plek in tuinen aangeplant. Als de grond goed doorlatend is zijn de sterretjes in veel tuinen langs de kust en in de stad redelijk winterhard. Door te veredelen op meer variatie in plantgrootte, bloemkleur en langere bloei zijn de  mogelijkheden voor het gebruik van de sterretjes vergroot.

Bij bonsai worden sterretjes als accentplant toegepast.

    

Rhodoxis cultivars:

Rhodoxis Aaltje

Rhodoxis Aaltje (2015)

Een kleiner sterretje met een lange bloei. Heeft heel veel kleinere roze bloempjes die bij zonnig weer opengaan.  Groeit goed door. Na de bloei sluiten de bloemblaadjes zich. In het voorjaar de planten langzaam in bloei laten komen.


Rhodoxis Abigail

                                  Rhodoxis Abigail (UK) 

Een Engels sterretje met bijna gesloten roze bloemen. De bloemen hebben iets tweekleurigs in de bloemblaadjes. De planten zijn gemiddeld van grootte. Mooie plant, die goed groeit en doorbloeit.

 


 Rhodoxis Anna Maria

                                 Rhodoxis Anna Maria (2010) 

De eerste kruising tussen een geelsterretje en een Rhodoxis. Open bleekroze bloemen met gele meeldraden. Wat losse groei en bloei. Bloeit heel lang door.


 Rhodoxis Anne Crock

                   Rhodoxis Anne Crock (UK) 

Een Engels sterretje met crème witte bloemen, een gemiddelde plant.

 


 Rhodoxis Asma

Rhodoxis Asma (2022)

 

Zaailing van Rhodoxis Sonja met donker roze bloemen. Plant wordt iets hoger. Groeit en bloeit goed.

 

————————————————————————————————————————————–

Rhodoxis Aukje

                                     Rhodoxis Aukje (2018)

Een sterretje met grotere open bloemen met een roze blos en duidelijke meeldraden. Bloemen bloeien goed boven het vrij lage blad. Plant begint laag met bloeien. Bloeit en groeit goed door.

 


Rhodoxis Aurora

                                           Rhodoxis Aurora (UK) 

Een Engels sterretje met wat langer blad. Mooie wat fijnere bloemen met een roze blos bij het open gaan. Groeit goed door.

 


 Rhodoxis Aya San   

                                       Rhodoxis Aya San (UK) 

Een Engels sterretje met grotere bijna gesloten oog in de bloemen.  Goede plant. Bloemen staan mooi boven het blad. Bloeit en groeit goed door.

 


Rhodoxis Betje

 

Rhodoxis Betje (2021)

 

Hypoxis zaailing. Kleinere plant met open licht-gele bloemen. Bloeit goed door en vermeerdert langzaam.

 

 

—————————————————————————————————————————————

Rhodoxis Mrs. Betsy

Rhodoxis Mrs. Betsy (2012)

 

Een groter sterretje met grotere fluweelrode bloemen. In het midden van de bloem steken de gele meeldraden sterk af tegen het rood van de bloembladen. Blad kan iets boven de bloemen uitgroeien. Grotere planten die goed vermeerderen.


Rhodoxis Bianca

                              Rhodoxis Bianca (2011)

Een kleiner sterretje met veel kleinere open bloempjes. Bloeit lang.

 


 Rhodoxis Bloodstone

                                Rhodoxis Bloodstone (UK)

Een Engels sterretje met veel rode bloemen. Een lagere plant die de pot mooi vult. Heeft een lange bloei en groeit goed door.

 


Rhodoxis Cerise

                Rhodoxis Cerise (J. Tuite) 

Het bekendste Engelse sterretje, geeft veel roze bloemen. De plant heeft een gemiddelde hoogte.  Vermeerdert goed.

 


 Rhodoxis Charlot

                      Rhodoxis Charlot (2016) 

Eén van de kleinste sterretjes. Gevonden in zaailingen uit kruisingen tussen Rhodohypoxis deflexa en Rhodoxis Hebron Farm Pink. Geeft veel kleine roze bloempjes. Bloeit goed door en vermeerdert goed.

 


Rhodoxis Drieka

                                  Rhodoxis Drieka (2019)

Zaailing van Rhodoxis Hendrika. Bloeit goed door met aparte paars-rode bloemen.

 


Rhodoxis Evelien

                           Rhodoxis Evelien (2014) 

Zaailing  met grote open bloemen met een lichtroze blos en in het oog duidelijke gele meeldraden. Bloemen bloeien boven de bladeren. Bloeit lang door.

 


Rhodoxis Emma

                               Rhodoxis Emma (2017) 

Een zaailing uit Rhodoxis Pink Stars. Bloemen hebben uniforme rode kleur. De plant is in alles kleiner en groeit goed.

 


Rhodoxis Fairy Tale

         Rhodoxis Fairy Tale (Philip van Hilst) 

Sterretje met een lange bloeitijd. Geeft heel veel iets kleinere rode bloemen. Plant groeit geweldig en vermeerdert echt snel.

 


Rhodoxis Fairy Kisses

                                           Rhodoxis Fairy Kisses ® (2012) 

Sterretje met volop mooie bloemen boven het blad. Bloemen bij open gaan roze met wit. Tijdens de bloei vervaagt het roze langzaam. Bloemen kunnen de gehele plant bedekken. Bloeit goed door.  


 

                          Rhodoxis Fairy Snow

Rhodoxis Fairy Snow ® (2020)

Een witte mutant van Rhodoxis Fairy Kisses. Groeit en bloeit ongeveer hetzelfde. Heeft echt witte bloemen! De beste witte Rhodoxis.

 

 


Rhodoxis Fanny

                                               Rhodoxis Fanny (2012) 

Eén van de grootste sterretjes qua plant. Komt het beste uit in 3l tot 5l grote potten, waarin de plant een mooie volle bos bloemen vormt. Groeit geweldig en vermeerdert goed.

 


Rhodoxis First White

Rhodoxis First White (2014)

Zaailing met de eerste echt witte bloemen. Een kleinere plant met kleinere regelmatige bloemen. Bloeit lang door. In het voorjaar voorzichtig in bloei brengen.

 


Rhodoxis First Yellow

             Rhodoxis First Yellow (2019) 

Na 25 jaar kruisen met roodsterretjes, geelsterretjes en rapsterretjes is dit de eerst zaailing waarbij het geel van de geelsterretjes in de bloemen is overgeërfd. Qua plant nog dicht bij het geelsterretje. Er zijn nog een aantal kruisingen nodig om een compacte plant met blijvend open bloemen te vinden.

 


Rhodoxis Floor

                                  Rhodoxis Floor (2017) 

Zaailing van Rhodoxis Evelien. Bloemen iets groter en met meer roze in de bloemen.

 


Rhodoxis Grietje

                      Rhodoxis Grietje (2017)

Sterretje met gelijkmatig grote lichtroze bloemen. Bloemen bloeien boven het blad. Plant lager bij begin van de bloei. Bloeit en groeit goed.

 


Rhodoxis Guurtje

                                              Rhodoxis Guurtje (2019)

Eén van de vele kruisingen met witte bloemen gevonden tussen zaailingen van de geelsterretjes.  Plant heeft langer opgaand blad. Geeft veel bloemen, bloeit heel lang door en vermeerdert goed.

 


Rhodoxis Hendrika

                                 Rhodoxis Hendrika (2014) 

Plant met aparte bloemen door het verschil in lengte tussen de binnenste en buitenste bloembladen. Bloemen hebben een vrij diepe paars-rode bloemkleur. Een grotere plant die veel bloemen geeft en goed groeit.

 


Rhodoxis Hebron Farm Pink

                 Rhodoxis Hebron Farm Pink (SA)

Een Zuid-Afrikaans sterretje gevonden op/bij Hebron Farm. Heel veel kleinere lichtroze bloemen. Bloeit lang door. Veel gebruikt sterretje om mee te kruisen. In het voorjaar voorzichtig in bloei brengen.

 


Rhodoxis Hebron Farm Red Eye

                           Rhodoxis Hebron Farm Red Eye (SA)

Een Zuid-Afrikaans sterretje met grotere witte bloemen met een ‘rood oog’ in het midden van de bloem. Grotere plant die goed groeit.

 


Rhodoxis hybrida

                             Rhodoxis hybrida (SA)

Een kleiner sterretje met een lange bloei. Veel kleinere witte bloemen met een roodverkleuring onder de meeldraden. Bloeit lang. In het voorjaar langzaam in bloei brengen.

 


Rhodoxis Irene

                                             Rhodoxis Irene (2012)

Een sterretje met veel crème witte bloemen. Bloemen bloeien boven het blad. Plant blijft mooi (blad groeit niet door) en heeft een lange bloeitijd.

 


Rhodoxis Jannie

                                          Rhodoxis Jannie (2016)

Een groter sterretje met veel grotere lichtroze bloemen. Bloeit net boven het blad. Een grotere plant die rijk bloeit en goed vermeerdert.

 


Rhodoxis Jenny

                                      Rhodoxis Jenny (2012) 

Een groter sterretje met grotere boerenbont roze bloemen. Bloemstengels wat los groeiend. Bloeit goed en vermeerdert snel.

 


Rhodoxis Jorien

                                   Rhodoxis Jorien (2016)

Sterretje lijkt in de verte qua bloem en bloemkleur op Rhodoxis Cerise. Geeft meer bloemen die mooi rechtop staan te bloeien. Plant geeft veel bloemen en groeit goed.

 


Rhodoxis Klazien

                                                  Rhodoxis Klazien (2019)

Een sterretje met grotere en grovere bloemen in een voor rapsterretjes aparte kleur. Bloeit boven het stevige blad met stevige bloemen. Groeit goed door.

 


Rhodoxis Maartje

       Rhodoxis Maartje (2015)

Een kleiner sterretje met veel kleinere open lichtroze bloempjes. De bloemstengels groeien alle kanten op. Bloeit lang, geeft veel bloemen en vermeerdert goed.

 


Rhodoxis Mies

                              Rhodoxis Mies (2018)

Een kleinere plant met open bloemen.  Plant die zeer lang bloeit, vanaf begin juni tot eind september.

—————————————————————————————————————————————

Rhodoxis Naatje

 

                                                                    Rhodoxis Naatje

Sterretje met heel aparte bloemen. Moet je van houden. Een voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in nieuwe bloemvormen bij de sterretjes. Normale plant die goed groeit.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Rhodoxis Nanda

                                                          Rhodoxis Nanda (2020)

Sterretje met veel tweekleurige wat kleinere bloemen. Plant groeit en bloeit goed. 

 

 

—————————————————————————————————————————————

Rhodoxis Neeltje

                                         Rhodoxis Neeltje (2014)

Een van de grotere sterretjes met lang blad, grotere bloemen op lange bloemstengels. Plant komt het beste uit in een 3l tot 5l pot. Vermeerdert goed.

 


Rhodoxis Nina

                             Rhodoxis Nina (2016)

Kleiner sterretje met opvallende bloemen. De binnenste 3 bloemblaadjes zijn kleiner dan de buitenste. Geeft zeer veel bloemen. Het blad blijft in de zomer doorgroeien.

 


Rhodoxis Little Pink Pet

                       Rhodoxis Little Pink Pet (UK)

Een Engels sterretje met veel zachtroze bloemen. Mooie kleinere plant die breeduit bloeit. Geeft maandenlang bloemen.

 


 

Rhodoxis Lune

 

Rhodoxis Lune (2023)

 

Een sterretje met grotere compleet witte bloemen. Goede plant.

 

—————————————————————————————————————————————

Rhodoxis Otterlo Ruby

                         Rhodoxis Otterlo Ruby (2010)

Eén van de eerste zaailingen op de kwekerij. Plant heeft grote donkerroze bloemen. Komt het best tot zijn recht in grote 3l tot 5l pot. Vermeerdert snel.

 


 

Rhodoxis Philou

 

Rhodoxis Philou (2022)

 

Plant met veel zacht roze bloemen. Groeit en bloeit goed.

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Rhodoxis Pink Stars

                                              Rhodoxis Pink Stars (UK)

Een Engels sterretje met opvallend paarsrode bloemen. Plant bloeit en vermeerdert goed.

 


 

Rhodoxis Pisa

                              Rhodoxis Pisa  (2012)

Sterretje met onregelmatig gevormde roze bloemen. Bloeit boven het blad. Kleinere plant.


Rhodoxis Ria

                                              Rhodoxis Ria (2011)

Sterretje met opvallende wit/roze bloemen. Bloeit boven het blad met veel bloemen. In het voorjaar voorzichtig in bloei brengen.

 


Rhodoxis Ruby Giant

                                      Rhodoxis Ruby Giant (UK)

Een Engels sterretje met grotere roze bloemen. De kleur van de bloemen vervaagt iets tijdens de bloei. Een grotere plant die heel veel bloemen geeft. Groeit goed en vermeerdert snel.

 


 

Rhodoxis Sandra

                              Rhodoxis Sandra (2012)

Een kleiner sterretje met veel kleinere roze bloempjes. Bloemen bijna gesloten. Bloeit lang en groeit goed.

 


Rhodoxis Sandy

                                       Rhodoxis Sandy (2012)

Sterretje dat het dichtst bij een geelsterretje staat: plantopbouw, bolvorming, het harige blad, opbouw bloemstengels en lange bloeitijd zijn bijna gelijk. De bloemkleur en het centrum van de bloem zijn duidelijk anders dan bij Hypoxis. Groeit goed en vermeerdert goed.

 


 

Rhodoxis Sandy Light Yellow

 

Groeit als Rhodoxis Sandy met licht geel gekleurde bloemen. Plant groeit langzaam.

 


 

Rhodoxis Sarah

                              Rhodoxis Sarah (2014) 

Zaailing uit Rhodoxis Hebron Farm Red Eye. Bloemen met een groter oog en roze uiteinden van de bloemblaadjes. Bloeit door en vermeerdert goed.

 


 

Rhodoxis Semi Plena

                     Rhodoxis Semi Plena (2013)

De eerste (half) dubbele bloem bij de rapsterretjes. Zachtroze bloemen op langere bloemstengels. Een grovere plant.

 


 

Rhodoxis Solène

                Rhodoxis Solène (2016) 

Sterretje staat dicht bij een geelsterretje.  Kleinere plant met lange bloeitijd. Buitenkant van bloemblaadjes heeft een voor Rhodoxis bloemen  aparte kleur. Bloeit en groeit goed.


Rhodoxis Sonja

                                                     Rhodoxis Sonja (2011)

 Sterretje met heel veel zachtroze bloemen. Bloeit net boven het blad. Mooie kleinere plant die snel vermeerdert.

 


 

Rhodoxis Soutje

Rhodoxis Soutje (2018)

Een stevige plant met grotere zacht roze bloemen. |Bloeit en groeit goed.

 

———————————————————————————————————————————

 

Rhodoxis Sue

                              Rhodoxis Sue (2012)

Zaailing gevonden uit kruising tussen Rhodohypoxis deflexa  en Rhodoxis Hebron Farm Pink.  Geeft heel veel kleine roze bloempjes. De binnenste 3 bloemblaadjes zijn iets lichter roze dan de buitenste 3 bloemblaadjes. Bloeit boven het blad  en vermeerdert goed.

 


 

Rhodoxis Titia

                                                    Rhodoxis Titia (2017)

Sterretje met mooie grote roze/rode bloemen die afsteken tegen het geel van de meeldraden. Ideale plantopbouw. Bloeit boven het blad.

 


 

Rhodoxis Truus

                                                        Rhodoxis Truus (2017)

Sterretje met de grootste roze bloemen op langere bloemstengels. Grotere plant voor grotere potten. Groeit en bloeit goed.

 


 

   Rhodoxis Trien

Rhodoxis Trien (2017)

 

 


 

Rhodoxis White Knight

                                     Rhodoxis White Knight (UK)

Een Engels sterretje. Kleinere plant met crème-witte bloemen. Groeit langzaam.

 


 

Rhodoxis White Ria

                                             Rhodoxis White Ria (2017)

Witte mutant van Rhodoxis Ria. Hetzelfde qua plantopbouw en groei. Mooie helder witte bloemen. Groeit goed. In het voorjaar voorzichtig in bloei brengen.

 


 

Rhodoxis White Sandy

                                       Rhodoxis White Sandy (2013)

Groei en bloei zoals bij Rhodoxis Sandy. Bloeit zeer lang met helderwitte bloemen. Groeit goed.


Rhodoxis White Stars

                                    Rhodoxis White Stars (UK)

Een Engels sterretje met crème witte bloemen. Lossere bloei en langzame groei.

 


 

Rhodoxis Wies

                                                       Rhodoxis Wies (2019)

Een groter sterretje met grote bloemen op langere bloemstengels. Geeft veel bloemen. Een wat lossere plant. Groeit goed.

 


 

Rhodoxis Willie

                                                          Rhodoxis Willie (2018) 

Een groter sterretje met grotere paars-rode bloemen. Bloeit goed door. Een grotere plant. Blad groeit boven de bloemen uit. Vermeerdert goed.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rhodohypoxis cultivars