Nu

Voor het eerst in lange tijd een lekker lentebriesje in Otterlo. Vandaag en morgen zetten we alle potten met voorjaarsbolletjes weer buiten. Ze staan klaar voor de verkoop. Er is volop keus in sneeuwklokjes, kleine narcisjes, krokussen, scilla’s, chionodoxa, irisjes, enz.

Scilla mischtschenkoana

Om de ontwikkeling enigszins te temperen, zetten we een aantal bakken in de schaduw. Daarmee proberen we de bloei te spreiden. We streven ernaar om tot eind april bloeiende voorjaarsbollen-op-pot aan te bieden.

De potten met sterretjes en tulbaghia staan allemaal binnen, hetzij in de kas, hetzij in de koelcel. De kas wordt niet verwarmd. Dat heeft als risico dat de muizen hun gang kunnen gaan, want die zijn dol op de sterretjes. Het is dus oppassen geblazen. Als lokaas zetten we vallen met bolletjes van Oxalis inops.  Dat vinden de muizen nog lekkerder dan pindakaas!

Er kunnen weer bolletjes besteld worden. Zie de bestellijst.

De vaste planten zijn nog in rust, maar met de lente in aantocht zal dat snel veranderen.

We zijn bijna klaar met de snoei van bomen en struiken. De houtwal aan de westzijde van onze minicamping is weer van een flinke laag nieuw snoeihout voorzien. Mooi voor egeltjes, eekhoorntjes, vogels, en helaas ook soms mollen en muizen.

Vorig seizoen hadden we diverse soorten kool in de moestuin, waaronder groene kool. We bewaren ze in de koelcel. Het laatste exemplaar is vorige week in een koolstamppot verwerkt.

En…..er is nog even tijd om te lezen. We hebben nu The World of Crocuses van de bekende kweker Janis Ruksans uit Letland onder handbereik liggen. Iedere avond een boeiend hoofdstuk over zijn ervaringen met het zoeken naar en het kweken van bekende en onbekende krokussen. Het extreme winterweer -althans voor de tijd van het jaar- nodigde ook uit om het boek van Jan Buisman ter hand te nemen: Extreem weer! een canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden.

 

 

Galanthus nivalis

 

 

Crocus tommasinianus Whitewell Purple

 

 

Crocus chrysanthus Blue Pearl