Nu

Alle voorjaarsbolletjes zijn opgepot of op het veld geplant. De vroege sneeuwklokjes zitten volop in de knop en verschillende blauwe druifjes, irisjes, krokussen en sneeuwroem laten hun jonge spruiten zien.

Galanthus elwesii

 

Om de ontwikkeling enigszins te temperen, zetten we een aantal bakken in de koelcel. Daarmee proberen we de bloei een beetje te spreiden. We streven ernaar om vanaf eind januari tot eind april bloeiende voorjaarsbollen-op-pot aan te bieden.

De potten met sterretjes en tulbaghia staan allemaal binnen, hetzij in de kas, hetzij in de koelcel. De kas wordt niet verwarmd. Bij vorst gaan er doeken en kleden over de bakken, maar dat heeft als risico dat de muizen hun gang kunnen gaan. En die zijn dol op de sterretjes. Het is dus oppassen geblazen. Als lokaas zetten we vallen met bolletjes van Oxalis inops.  Dat vinden de muizen nog lekkerder dan pindakaas!

De vaste planten zijn in rust, maar onze Hamamelis mollis bloeit prachtig.

                          Hamamelis mollis

Tot eind januari hebben we tijd voor de ‘grote schoonmaak’ en halen we even flink de bezem door kas, schuren en verkoopruimte.

Vorig seizoen hadden we diverse soorten kool in de moestuin, waaronder groene kool. We bewaren ze in de koelcel. Het laatste exemplaar wordt nu aangesneden.

En…..er is tijd om te lezen. We hebben nu Buried Treasures van de bekende kweker Janis Ruksans uit Letland onder handbereik liggen. Iedere avond een boeiend hoofdstuk over zijn ervaringen met het zoeken naar en het kweken van bekende en onbekende bollen.

We zijn ons aan het voorbereiden op de Helleborusdagen (8, 9 en 10 februari) van Kwekerij De Hessenhof. Dan staan we bij Hans en Miranda Kramer met een verzameling voorjaarsbloeiende bolletjes op de pot. De eerste sneeuwklokjes, irisjes, narcissen en scilla bloeien dan. Daarnaast verkopen we een selectie uit onze verzameling ‘Sterretjes’, bolletjes verpakt in zakjes.

Crocus
Hyacinthus o. Blue Festival