Nu

Alle voorjaarsbollen zijn opgepot of op het veld geplant. Het zachte weer van de laatste weken zorgt voor een gezonde beworteling van de bollen. En dat is goed te zien, want de eerste sneeuwklokjes zitten al in de knop en verschillende blauwe druifjes, irisjes, krokussen en sneeuwroem laten hun jonge spruiten zien. Om de ontwikkeling enigszins te temperen, zetten we een aantal bakken in de koelcel. Daarmee proberen we de bloei een beetje te spreiden. We streven ernaar om vanaf half februari tot eind april bloeiende voorjaarsbollen-op-pot aan te bieden.

De potten met sterretjes en tulbaghia staan allemaal binnen, hetzij in de kas, hetzij in de koelcel. De kas wordt niet verwarmd. Bij vorst gaan er doeken en kleden over de bakken, maar dat heeft als risico dat de muizen hun gang kunnen gaan. En die zijn dol op de sterretjes. Het is dus oppassen geblazen. Als lokaas zetten we vallen met bolletjes van Oxalis inops.  Dat vinden de muizen nog lekkerder dan pindakaas!

Ja, die muizen. Een voortdurende bron van zorg en aandacht. Begin december lag hier 30-40 cm sneeuw, ook over de bakken met krokussen. En dan hebben de muizen daaronder vrij spel. Katten, buizerds, steenuilen en overige natuurlijke vijanden konden geen muis meer vinden. Gelukkig smolt de sneeuw na een week.

De vaste planten zijn in rust. In november hebben we de potten voor de laatste keer dit jaar gecontroleerd op onkruid en slakkeneitjes. Op die manier besparen we ons het komend voorjaar veel extra werk. Afgestorven bladstengels en uitgebloeide bloemen laten we echter gewoon zitten. De planten moeten niet al te kaal de winter ingaan.

Nu zijn we bezig met de ‘grote schoonmaak’. Daar hebben we in het voorjaar geen tijd voor, maar de komende weken kunnen we even flink de bezem halen door kas, schuren en verkoopruimte.

En dan is er ook tijd om te lezen. We hebben nu Buried Treasures van de bekende kweker Janis Ruksans uit Letland onder handbereik liggen. Iedere dag een boeiend hoofdstuk over zijn ervaringen met het zoeken naar en het kweken van bekende en onbekende bollen.

 

We zijn ons aan het voorbereiden ( 8, 9 en 10 februari) op de Helleborusdagen van Kwekerij De Hessenhof. Dan staan we bij Hans en Miranda Kramer met een verzameling voorjaarsbloeiende bolletjes op de pot. De eerste sneeuwklokjes, irisjes, narcissen en scilla staan dan te bloeien. Daarnaast verkopen we een selectie uit onze verzameling ‘Sterretjes’ , bolletjes verpakt in zakjes.