Tulbaghia         


  

Tulbaghia is een kleine plantenfamilie uit zuidelijk Afrika. Het bestaat uit een 26 species. De planten van de species kunnen onderling kruisen. Zo zijn de laatste jaren veel nieuwe cultivars ontstaan.

Tulbaghia zijn 'preiplantjes' nauw verwant aan Allium. Dit blijkt uit de vorm van de planten en de bloemen. Ook geven de bladeren en wortels  een typische uiengeur, die vrijkomt als de wortels beschadigd worden bij het scheuren. Jonge bladeren en ook bloemen kunnen in salades worden verwerkt. Dit geeft een zachte uiensmaak.

Tulbaghia bloemen kunnen verschillende geuren vrijgeven. Meestal 's avonds voor de insekten die dan in de natuur de bloemen bevruchten. Bij het kruisen van deze planten ontstaan weer nieuwe andere geuren.

 

Tulbaghia is een gemakkelijke kuipplant.

Tulbaghia species kunnen ook via zaad worden vermeerderd als de soorten minimaal 15 m van elkaar afstaan tijdens de bloei. Staan de planten dichter bij elkaar dan zal een gedeelte van de zaailingen uit kruisingen bestaan. Het is dan altijd weer een verrassing wat er ontstaat.

 

De nieuwere cultivars van Tulbaghia zijn vaak hybriden d.w.z. kruisingen tussen verschillende species. De beste planten worden geselecteerd en kunnen daarna alleen via scheuren worden vermeerderd. Veel van deze hybriden geven geen zaad.

Van de de Tulbaghia's worden de jonge bladeren in salades gegeten (wilde knoffel).  De smaak is licht uienachtig. Ook de bloemen worden gegeten. Met de bijzondere kleuren van de nieuwe kruisingen zijn er verrassende salades te maken.  

 

 

 Tulbaghia species en cultivars. 

 

 

 

 

 Tulbaghia

 

 

Tulbaghia violacea


Tulbaghia

 

 

 

 

 

 

Tulbaghia ludwigiana oranje (normaal)


tulbaghia

 

 

 

 

 

Tulbaghia (ludwigiana)


tulbaghia

 

 

 

 

 

Tulbaghia leucantha

 

tulbaghia

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulbaghia montana

 

tulbaghia

 

 

 

 

Tulbaghia comminsii  X  Tulbaghia v. pallida

     

Tulbaghia species

   
     

 

 

 

Verzorging van de planten.

De Tulbaghia planten worden in het vroege voorjaar gescheurd en opgepot in nieuwe goed doorlatende potgrond (met kippengrind). De planten worden hierbij zo hoog mogelijk in de pot geplant. De Tulbaghia planten bloeien vanaf eind mei en gaan door tot in oktober. Telkens groeien er nieuwe bloemstengels met bloemen, zeker als de uitgebloeide oude bloemen met stengel en al worden verwijderd. Voor een goede doorbloei mogen de planten geen zaad maken.  Ook wordt af en toe oud blad verwijderd om de planten gezond te houden. Vanaf half mei tot half augustus worden de potten 2x per maand licht bemest met 12-10-18 (N-P-K). Tulbaghia's zijn planten die tegen warmte en droogte kunnen. Dus met mate water geven. De bloei gaat door tot ver in oktober. De laatste bloemen worden gesneden en op de vaas gezet. De potten met de Tulbaghia planten worden in november droog in gaasbakken gestapeld voor de winter. Bij een temperatuur van 0C tot 10C worden de potten in het donker tot eind februari in een kapschuur bewaard.

 

 

'Interspecific hybrids' van Tulbaghia.

 

 

Tulbaghia bloemen worden voornamelijk bestoven door nachtvlinders die op de kleur en de geur van de bloemen afkomen. Er zijn verschillende geuren binnen de tulbaghia's. Als planten van verschillende species dicht bij elkaar staan dan is er een grote kans op het ontstaan van hybriden. De laatste jaren heeft dit geleid tot verrassende nieuwe Tulbaghia planten met andere vormen, kleuren en soms (gedeeltelijke) overdracht van de geur. De meeste Tulbaghia species kunnen met elkaar kruisen. De meeste hybriden (interspecific) die uit de kruisingen ontstaan zijn steriel d.w.z. er groeit geen zaad in de bloemen. Dan is terugkruisen met een van de ouderplanten niet mogelijk. Door voldoende zaad te verzamelen en uit te zaaien zijn er veel nieuwe planten ontstaan. Nog ieder jaar groeien vanuit zaad verrassende Tulbaghia hybriden.

 

Een aantal kruisingen geeft fertiele Tulbaghia planten. Hiermee kan men dus met een van de ouderplanten terugkruisen om te proberen bepaalde eigenschappen gerichter in te kruisen. Het geheel van de genetische mogelijkheden van Tulbaghia is zo groot dat er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om de komende jaren door te gaan.


.

Hieronder een aantal van de zaailingen geselecteerd op de kwekerij.


.

 

 

 

 

 
   
         
Tulbaghia zaailingen op naam 


..

 

 

 

 

 

 

Tulbaghia Enya Tulbaghia Gaita Tulbaghia Limia
 
Tulbagia Moya  Tulbaghia Sandra