De Kwekerij

 

Op onze mooie en kleinschalige kwekerij in Otterlo, nabij het nationale park De Hoge Veluwe, kweken we jaarrond bollen, knollen en wortelstokken.  We hebben een voorliefde voor verwilderingsbolletjes en bijzondere bolgewasjes, zoals anemoontjes, bellevalia, krokussen, eetbare alliums en kleine narcisjes. De meeste bollen kweken we op pot. Enkele soorten hebben we ook in de volle grond. We noemen daarvan de irisjes, sneeuwroem, puschkinia, boshyacinten, camassia, hondstand en corydalis. Tot ons assortiment behoren daarnaast fritillaria, sneeuwklokjes, muscari, lelies, oxalis, leucojum en ornithogalum.

Zomerbloeiende bolgewassen kweken we voornamelijk op de pot, omdat deze bollen ’s winters vorstvrij bewaard moeten worden. Aangezien de winters in Otterlo kouder zijn dan gemiddeld in Nederland, moeten de zomerbollen in die periode naar binnen. Denk hierbij aan kuipbollen als eucomis, galtonia, agapanthus, tulbaghia, tigridia, anemotheca, gladiool en cypella.

Najaarsbloeiende krokussen en colchicums zijn bij ons ook te vinden. Het hele jaar door treft u bij ons zowel allerlei bollen bloeiend-op-de-pot én droge bollen aan.

Wij zijn gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse bolgewassen en dan in het bijzonder uit de plantenfamilies van de Hypoxidaceae (sterretjes) en Tulbaghia (wildknoffel). Door kruising van Rhodohypoxis (roodsterretjes) met Hypoxis (geelsterretjes) zijn Rhodoxis (rapsterretjes) ontstaan.  Planten uit deze drie verschillende groepen van sterretjes kunnen onderling kruisen. In ruim twintig jaar is er met veel geduld en passie een grote variatie in de ‘Sterretjes’ ontstaan, en hebben we nieuwe cultivars geselecteerd en een naam gegeven. We kweken op een natuurlijke manier, zo proberen we ook te leven.

 

  • Het motto van onze kwekerij is

 

             ‘kweekt met de seizoenen mee’

 

                 

Rhodoxis Fairy Kisses (2012)