De Kwekerij

 

 

 

Op onze mooie en kleinschalige kwekerij in Otterlo, nabij het nationale park De Hoge Veluwe, kweken we jaarrond bollen, knollen en wortelstokken.  We hebben een voorliefde voor verwilderingsbolletjes en bijzondere bolgewasjes, zoals anemoontjes, bellevalia, krokussen, eetbare alliums en kleine narcisjes. De meeste bollen kweken we op pot. Enkele soorten hebben we ook in de volle grond. Bijvoorbeeld irisjes, sneeuwroem, puschkinia, boshyacinten, camassia, hondstand en corydalis. Tot ons assortiment op pot  behoren daarnaast fritillaria, sneeuwklokjes, muscari, oxalis, leucojum en ornithogalum.

Zomerbloeiende bolgewassen kweken we voornamelijk op de pot, omdat deze bollen ’s winters vorstvrij bewaard moeten worden. Aangezien de winters in Otterlo kouder zijn dan gemiddeld in Nederland, moeten de zomerbollen in die periode naar binnen. Denk hierbij aan kuipbollen als eucomis, galtonia, agapanthus, tulbaghia, tigridia, anemotheca, kleinbloemige gladiolen en cypella.

Najaarsbloeiende Nerine’s en colchicums zijn bij ons ook te vinden. Het hele jaar door treft u bij ons allerlei bollen bloeiend-op-de-pot én droge bollen aan.

Wij zijn gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse bolgewassen en dan in het bijzonder uit de plantenfamilies van de Hypoxidaceae (sterretjes) en Tulbaghia (wildknoffel). Door kruising van Rhodohypoxis (roodsterretjes) met Hypoxis (geelsterretjes) zijn Rhodoxis (rapsterretjes) ontstaan.  Planten uit deze drie verschillende groepen van sterretjes kunnen onderling kruisen. Dat geeft veel mogelijkheden. In ruim twintig jaar is er met veel geduld en passie een grote variatie in de ‘Sterretjes’ ontstaan, en hebben we nieuwe cultivars geselecteerd en een naam gegeven.  Langzaam aan hebben we ’s werelds grootste collectie aan Rhodoxis cultivars opgebouwd. Een collectie die bovendien uitblinkt vanwege de enorme variatie in plantopbouw, bloemvorm en bloemkleur.

In de loop der jaren hebben we een gevarieerde collectie vaste planten opgebouwd, vooral ‘makkelijke’ planten, die geschikt zijn voor droge zandgronden. Bijvoorbeeld bosplanten als Smilacina, Rodgersia en Geranium, maar ook bodembedekkers als Vinca, Veronica en Epimedium. We hebben circa vijftien soorten Hosta, van de indrukwekkende H.sieboldiana ‘Elegans’ tot de superkleine H.’Kii-Hime’. Hemerocallis zit ook in ons assortiment, o.a. de witbloeiende Gentle Sheperd en White Temptation, de geelbloeiende Bitsy en Vespers, en de donkere kleinbloemige Pardon Me.

We kweken op een natuurlijke manier, zo proberen we ook te leven.

 

  • Het motto van onze kwekerij is

             ‘kweekt met de seizoenen mee’

 

       

bloeiende sterretjes in juni/juli

         

                                                                                     

Nerine undulata crispa