Tulbaghia is een kleine, verrassende plantenfamilie uit Zuid-Afrika, bestaande uit 26 species. Het zijn ‘preiplantjes’, nauw verwant aan Allium. Bladeren en wortels verspreiden bij kneuzing dezelfde typische uiengeur. De bloemen van een aantal species kunnen verschillende geuren vrijgeven. Dit gebeurt voornamelijk ’s avonds. Voor nachtvlinders is dit een sein dat de bloemen dan bestoven kunnen worden. Omdat de diverse species onderling kunnen kruisen, zijn hierdoor de laatste jaren veel nieuwe cultivars ontstaan met andere bloemkleuren, andere plantgroottes en bloemopbouw.
Tulbaghia (wildknoffel) is een gemakkelijke, maar niet winterharde kuipplant. In het vroege voorjaar worden de planten gescheurd en zo hoog mogelijk opgepot. Gebruik daarvoor goed doorlatende potgrond, liefst vermengd met een handje fijn grind of kippengrit. De potten kunnen meteen naar buiten in de volle zon, maar wees bedacht op nachtvorsten. Zet de potten in de eerste maanden liefst een beetje beschut. De bloei begint eind mei en kan met een goede verzorging doorgaan tot eind oktober. De doorbloei wordt bevorderd door uitgebloeide bloemen vóórdat ze zaad maken met stengel en al te verwijderen. Om de plant gezond te houden is het verstandig om af en toe oud blad weg te halen. Tulbaghia kan goed tegen warmte en droogte. De planten groeien en bloeien beter met voldoende water in de zomer. Vanaf half mei tot half augustus verlangen ze een lichte bemesting met 12-10-18. Wees voorzichtig met watergeven in de herfst. In november kunnen de potten naar binnen. Zorg ervoor dat de potten goed opdrogen en laat ze overwinteren bij 5-10 graden in een droge ruimte. Dit kan een koude kamer voor de ramen, een serre of een verwarmd kasje zijn.
Als planten van verschillende species dicht bij elkaar staan, is er een grote kans op het ontstaan van hybriden. Op onze kwekerij zijn we al een aantal jaren bezig om op deze manier nieuwe cultivars te verkrijgen. De meeste species zijn uitstekend geschikt om mee te kruisen. De bloemen van de hybriden uit kruisingen tussen species zijn vaak steriel. Ze geven dus geen zaad en daardoor is terugkruisen met een ouderplant of onderling kruisen niet mogelijk. Van de planten die we bij elkaar zetten proberen we zoveel mogelijk zaad te verzamelen en meteen uit te zaaien. Hiermee lukt het ons in twee jaar nieuwe bloemen te verkrijgen met andere vormen, kleuren en soms -gedeeltelijke- overdracht van de geur. Er zijn nog veel mogelijkheden .
Bloemen en bladeren van Tulbaghia zijn prima te verwerken in salades of stoofschotels. Vooral in salades zorgen de bloemen voor een pittige bite. Tulbaghia violacea heeft twee smaken in de bloem, eerst proef je een zachte knoflook smaak en na 15 seconden kauwen komt daar de smaak van waterkers bij.
Tulbaghia species:
Tulbaghia cultivars:
Tulbaghia zaailingen: